Pomocy
Pablo: Proszę sprawdzic czy dobrze rozwiązałem te zadanie.
Tresc:
Ile wyrazów ciągu an o wyrazie ogólnym an=n2-7n-30 jest liczbami ujemnymi?
więc
n2-7n-30 <0
a=1 b=-7 c=-30
Δ=169
x1=-3
x2=10
więc są 3 wyrazy ,które są ujemne.
Nie wiem dlaczego w książce mam odpowiedz że jest 9 wyrazów ujemnych...
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyc?
22 mar 17:35
tim: Napewno x1 i x2 tak wyjdą?
22 mar 17:44
Pablo: na stówe
22 mar 17:46
tim: No ok. A po czym poznajesz, że są 3 wyrazy ujemne.?
22 mar 17:49
Pablo: z osi x
22 mar 17:52
Bogdan:
n2 - 7n - 30 < 0 i n € N+
n1 = -3 (nie x1), n2 = 10 (nie x2)
(n + 3)(n - 10) < 0
+ + + + + +
---------- -3 ------------- 10 ------------>n
- - - - -
n € (-3, 10) i n € N+ => n € {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Wyrazy ujemne to: a1, a2, ... , a9, czyli jest 9 takich wyrazów ciągu an
22 mar 18:02
Pablo: czyli w "grę" wchodzą tylko liczby naturalne dodatnie należące do przedziału?
22 mar 18:11
Bogdan:
A co to jest ciąg?
22 mar 18:13
Pablo: już czaje,dzięki Bogdan
22 mar 18:16
Bogdan:
Proszę bardzo.
Na wszelki wypadek przypomnę.
Ciąg to funkcja, której dziedziną jest zbiór liczb naturalnych dodatnich.
22 mar 18:19
Pablo: Dzięki jeszcze raz.Jesteś WIELKI

Już tyle razy mi pomagałeś...
życze miłego wieczoru no i zawijam dalej
"pracowac"
22 mar 18:27