Wyznacz pochodną y' danej funkcji:
Kasia08:
10 gru 14:04
agunia: | | 3(10x+π)−(3x+5)*10 | | 3π−50 | |
y= |
| = |
| |
| | (10x+π)2 | | (10x+π )2 | |
10 gru 14:11
Kasia08: z jakiego wzoru korzystałaś bo nie rozumiem jak to zrobilas:(
10 gru 14:17
Kasia08: pomocy?:( nie wiem jak to zostało zrobione
10 gru 14:21
Kasia08: Niech mi ktoś pomoże
10 gru 14:24
Aga: | | f | | f'*g−g'*f | |
Pochodna ilorazu ( |
| )'= |
| |
| | g | | g2 | |
10 gru 14:27
Sonia991: dzieki

Czyli u gory jest blad w nawiasie inny znak tam (3x−5) powinno być
10 gru 14:30
Aga: tak.
10 gru 14:34
Sonia991: jak będzie wyglądała pochodna z x4−5x2 ?
4x3− ...
bo nie wiem:(
10 gru 14:35
krystek: ..−10x
10 gru 14:36
Sonia991: ok rozumiem dzieki
10 gru 14:37