wyznacznik macierzy
koala: Czy wyznacznikiem takiej macierzy jest 8?
4 −3 −5 | 4 −3
2 −2 −2 | 2 −2
3 2 −4 | 3 2
10 gru 13:37
AS: Odp. −8
10 gru 13:54
koala: Dlaczego? Mi za każdym razem wychodzi 8.
4*(−2)*(−4)=32
(−3)*(−2)*3=18
(−5)*2*2=−20
(−5)*(−2)*3=30
4*(−2)*2=−16
(−3)*2*(−4)=24
(32+18+(−20))−(30−(−16)−24)=30−22=8
10 gru 14:12
aa: pierwsze trzy nie zmieniają znaku a trzy następne tak więc
32+18−20−30+16−24=−8
10 gru 14:15
koala:
A to?
2 3 0 | 2 3
−1 2 3 | −1 2
3 1 −2 | 3 1
19+(−12)=7?
10 gru 14:30
Aga: dobrze.
10 gru 14:33