matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie...:(
Greg:
x
∫ln(
−1)dx prosze rozwiążcie mi tą całkę, bo w książce wychodzi inna odpowiedz
3
x
x
mi wyszło: x(ln(
−1)−
−1)
3
6
10 gru 13:15
Trivial:
x
u =
− 1
3
dx
du =
3
3du = dx.
x
x
x
∫ln(
−1)dx = 3∫lnudu = 3u(lnu−1) + c = 3*(
−1)*(ln(
−1) − 1) + c.
3
3
3
10 gru 13:19
Greg:
dzięki wielkie!
10 gru 13:22