powierzchnia graniastosłupa
Kasia: Jaka jest powierzchnia graniastosłupa o wymiarach a 4cm b 6cm c 8cm
10 gru 09:15
10 gru 09:50
aa: nawet jeśli jesteś w podstawówce to chyba umiesz już podstawiać dane do gotowego wzóru na pole
graniastosłupa?
10 gru 09:52
pomagacz:

a = 4cm
b = 6cm
c = 8cm
V [cm
3]
V = a*b*c = 4 * 6 * 8 = ... cm
...
10 gru 10:14
Aga: Chodziło o powierzchnię, a nie objętość
P=2ab+2ac+2bc.
10 gru 10:23
AS: Tak źle z Tobą.Przecież znasz wzór,masz podane wartości a,b i c,
a tabliczkę mnożenia chyba znasz w tym zakresie.
Oj nieładnie leniuszku.
10 gru 11:54
pomagacz:
Aha sorki za poplątanie
masz trzy pary boków
a x b
a x c
b x c
każdy bok jest prostokątem, więc pole wynosi kolejno:
a*b
a*c
b*c
wiesz, że graniastosłup ma 6 boków i wiesz również, że są trzy pary boków:
P
ba x b = 2 * (a * b) = 2 * (4 * 6) = ...
P
ba x c = 2 * (a * c) = 2 * (4 * 8) = ...
P
bb x c = 2 * (b * c) = 2 * (6 * 8) = ...
pole całkowite to suma pól bocznych wszystkich boków, czyli:
P
C = P
ba x b + P
ba x c + P
bb x c = ...
P
C policzysz, jeśli policzysz P
b, wszystko, jak co to pisz i pomożemy dalej, najlepiej chwyć
tabliczkę mnożenia i razem z nią policz
10 gru 12:33
AS: Małe sprostowanie − chyba 6 ścian a nie boków, trzy pary ścian a nie boków.
10 gru 13:58