matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Angela:
Wysokość stożka jest równa 8, a tworząca jest nachylona do podstawy pod kątem 30stopni. Oblicz objętość tego stożka.
9 gru 23:17
Gustlik:
H=8, α=30
o
1
V=
πr
2
H
3
r
=ctg30
o
8
r
=
√
3
/*8
8
r=8
√
3
1
V=
π*(8
√
3
)
2
*8
3
1
V=
π*64*3*8=512π
3
10 gru 00:19
trep:
Z trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 30 stopni wynika, że r = 8
√
3
10 gru 00:30
Angela:
Dzieki
10 gru 12:56