warość bezwzględna
sylwia f: i jeszcze o to bym prosiła |x−5|≥2
9 gru 22:36
9 gru 22:39
sylwia f: w tym jest problem że jutro mam klasówkę a ja tego nie umiem

i dlatego proszę o pomoc
9 gru 22:45
Godzio:

Czytamy:
|x − 5| −− odległość od 5
≥ 2 −− jest większa od 2
Czyli dla jakich x − ów odległość od 5 jest większa od 2
Dam 2 wskazówki:
Odległość jest równa 2 dla x = 7 i x = 3, mniejsza wewnątrz (patrz rysunek)
A większa ? spróbuj sama, najważniejsze to zrozumieć interpretacje geometryczną to dalej będzie
łatwo
9 gru 22:52
sylwia f: tego to ja nie za bardzo rozumiem
9 gru 23:00
Godzio:
Inaczej, ja za dużo czasu nie mam, rozpiszę Ci regułki, i wkujesz je na pamięć, a jeśli
będziesz chciała to jutro wieczorem mogę Cię tego pouczyć, co Ty na to ?
9 gru 23:02
Godzio:
Chyba, że ktoś inny się podejmie
9 gru 23:03
sylwia f: no ale jutro to mam klasówkę

właśnie z tego
9 gru 23:05
Godzio:
Napisać schematy wg których się to liczy ?
9 gru 23:08
sylwia f: a poproszę

jak możesz
9 gru 23:12
Godzio:
|x − a| = b to
x − a = b lub x − a = − b
x = a + b lub x = a − b
P. 1
|x − 2| = 2
x − 2 = 2 lub x − 2 = − 2
x = 4 lub x = 0
|x − a| < (≤) b to
x − a < b i x − a > − b
x < a + b i x > a − b
Odp: x ∊ (a − b , a + b)
P. 2
|x − 5| < 2
x − 5 < 2 i x − 5 > − 2
x < 7 i x > 3
Odp: x ∊ (3,7) (wiadomo, że jeśli będzie ≤ to przedziały domykamy)
|x − a| > (≥) b to
x − a > b lub x − a < − b
x > a + b lub x < a − b
Odp. x ∊ (−∞, a − b) U (a + b, ∞)
P. 3
|x − 1| > 2
x − 1 > 2 lub x − 1 < − 2
x > 3 lub x < − 1
Odp: x ∊ (−∞, − 1) U (3, ∞)
UWAGA jeśli masz po jednej stronie wartość bezwzględną, a po drugiej liczbę ujemną to coś
nie gra:
| coś | = − 2 −− sprzeczność bo wartość bezwzględna jest nieujemna
| coś | < − 2 −− sprzeczność
| coś | > − 2 −− prawdziwe ZAWSZE, tutaj odp: x ∊ R
P. 4
|x − 2| = −1 −− sprzeczność (nic więcej nie piszesz)
|x − 4| > − 1
Odp: x ∊ R
9 gru 23:20
sylwia f: Hej wiesz co jednak dziś nie pisałam tej klasówki przełożyła nam nauczycielka...

to sobie
teraz powtórzę... jak będziesz to najwyżej mi powiesz jak to rozwiązywać...
10 gru 13:47