obliczyć wartość bezwzględną
sylwia f: proszę o pomoc bo ja tego nie rozumiem

|x−3|=2
9 gru 22:34
9 gru 22:36
sylwia f: |x−3|=2 czy mogła bym kogoś poprosić o obliczenia tej wartości bezwzględnej?
9 gru 22:41
załamany :(: zrób sama to Ci sprawdze
9 gru 22:42
sylwia f: w tym jest problem że ja zbytnio nie wiem jak zacząć
9 gru 22:43
załamany :(: to wejdz na stronke co wysłał Sushi
9 gru 22:44
Godzio:
Czytaj to co widzisz
|x − 3| −− odległość od punktu 3
... = 2 −− równa 2
Czyli: Dla jakich x odległość od 3 jest równa 2

Albo skorzystaj z def. wartości bezwzględnej:
|x| = a ⇔ x = a lub x = −a (a ∊ R
+ )
9 gru 22:46
sylwia f: no weszłam i dla mnie to czarna magia
9 gru 22:46
sylwia f: czyli jak x=1?
9 gru 22:48
Godzio:
Ok, a drugie rozwiązanie ? (po drugiej stronie)
9 gru 22:49
sylwia f: x=−1?
9 gru 22:52
Godzio:
Odległość −1 od 3 jest równa 5, a miała być równa 2

Narysuj sobie to, tzn. zaznacz na osi punkt x = 3 i idź w lewo i w prawo o 2 jednostki, a
otrzymasz rozwiązanie
9 gru 22:54
sylwia f: czyli jak x=1 i x=5?
9 gru 22:58
Godzio:
Dokładnie
9 gru 22:58
sylwia f: czyli jak to mam zapisać? kolejno?
9 gru 23:01
Godzio:

x = 1 lub x = 5
Więcej nie musisz pisać, to jest rozwiązanie geometryczne, nie wymaga pisania
9 gru 23:04
sylwia f: aha no to ja tak samo napisałam na karteczce sobie...

dziękuje za pomoc
9 gru 23:06
sylwia f: a wiesz co jeszcze napisze jeden przykład i jak możesz to sprawdź

a więc : |x+4|=3 i to będzie
x=1 lub x=7
9 gru 23:11
Godzio:
Bierzemy zawsze liczbę przeciwną w module (nie wspomniałym o tym)
Tzn. jeśli mamy: |x + 4| to jest to odległość od punktu −4
9 gru 23:13
sylwia f: aha to czyli x=−1 lub x=−7

?
9 gru 23:15
Godzio:
Tak
9 gru 23:22
Godzio:
I jeszcze jedna uwaga do metody geometrycznej, można ją stosować TYLKO gdy przy x nic nie stoi,
tzn, jeśli mamy: |2x − 1| = 2 to tego nie możemy zastosować, najpierw trzeba podzielić przez to
co stoi przy nie wiadomej, w tym wypadku przez 2:
|2x − 1| = 2
| | 1 | |
|x − |
| | = 1, teraz dopiero sobie rysujemy |
| | 2 | |
9 gru 23:23
Godzio:
W tych metodach co Ci rozpisałem w tamtym wątku nie trzeba na to zwracać uwagi, po prostu się
liczy
9 gru 23:25
sylwia f: aha no to dziękuje teraz zrozumiałam

no zobaczę jutro jak to będzie na klasówce
9 gru 23:26
Godzio:
Jak coś, to możesz napisać wieczorem jak Ci poszło, chętnie się dowiem
9 gru 23:26
sylwia f: Oki jak będziesz
9 gru 23:27
Godzio: Nawet jak mnie nie będzie w tym wątku możesz napisać, na pewno odczytam jak nie wieczorem to
rano, ale wieczorem prawie na 100% wejdę
9 gru 23:28
sylwia f: jeszcze muszę tylko to z tymi ≤;≥; poczytać pare razy to wejdzie mi do głowy
9 gru 23:29
Godzio: Najlepiej rób przykłady, wymyślaj sobie sama, żeby nabrać wprawy
9 gru 23:30
sylwia f: to jeszcze raz wielkie dzięki
9 gru 23:30
Godzio:
Spoko, polecam się na przyszłość
9 gru 23:31
sylwia f: no mam parę przykładów w zeszycie bo nauczycielka nam dała do rozwiązania na próbę do domu i
muszę sobie rozwiązać
9 gru 23:32
sylwia f: Zazdroszczę wiedzy
9 gru 23:33
Godzio:
Lata praktyki
9 gru 23:36
sylwia f: nom teraz się tamtego uczę
9 gru 23:39
sylwia f: bo to jest o wiele proste niż tamto z tymi ≤;≥
9 gru 23:39