w
Stokrotka: przedsta dane wyrazenie w postaci iloczynu wiedzac ze α+β+γ=π
sinα+sinβ−sinγ
9 gru 22:20
Godzio:
Ze wzoru na sumę sinusów mamy:
| | α + β | | α − β | | π | | γ | | α − β | |
2sin |
| * cos |
| − sinγ = 2sin( |
| − |
| ) * cos |
| − sinγ = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | γ | | α − β | | γ | | γ | |
= 2cos |
| * cos |
| − 2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | γ | | α − β | | γ | |
= 2cos |
| (cos |
| − sin |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | γ | | α − β | | π | | γ | |
= 2cos |
| (cos |
| − cos( |
| − |
| ) i teraz ze wzoru na różnicę cosinusów i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
masz wynik
9 gru 22:29
Stokrotka: nie bardzo rozumiem przejscie z 1 do 2 linijki
9 gru 22:36
Godzio:
Pierwsze to wzór redukcyjny, ostatni, wzór na sinus podwójnego kąta:
2) sin2x = 2sinxcosx
9 gru 22:38
Eta:
9 gru 22:46
Eta:
| | α | | β | | γ | |
wynik: 4cos |
| *cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 gru 22:53