z parametrem
Klaudiaaaaa: Dla jakich wartości paramatru s równanie x2−6x+s=0 ma takie dwa rozwiązania że jedno jest dwa
razy większe od drugiego
9 gru 21:34
Eta:
Δ>0 => 36−4s>0 => s<9
x
1=2x
2
| | −b | | c | |
ze wzorów Viet'a x1+x2= |
| i x1*x2= |
| |
| | a | | a | |
2x
2+x
2= 6 => x
2=2 to x
1=4
x
1*x
2= s => s = 2*4=8
9 gru 21:46
Klaudiaaaaa: a skąd wiadomo że 2x2+x2= 6 i ze x2 =2 i x1=4 bo mi to nie wychodzi
9 gru 21:49
agunia: czy mogę prosić o wytłumaczenie dlaczego liczymy ostatnią linijkę ( skąd pomysł na to)
9 gru 21:49
załamany :(: ze wzorów Viete`a
9 gru 21:51
Eta:
Omg

Masz warunek z zadania x
1= 2x
2
to: x
1+x
2= 6 => 2x
2+x
2=6 => 3x
2=6 to x
2= 2 więc x
1=2x
2= 2*2=4
9 gru 21:52
agunia: no to wiem ale dlaczego x1*x2=s ?
9 gru 21:52
Klaudiaaaaa: no własnie skad pomysl na to
bo juz reszte zczailam
9 gru 21:52
Klaudiaaaaa: juz wiem bo x1*x2=c/a czyli 2x2*x2+8/1= 4*2=8
9 gru 21:56
Klaudiaaaaa: poprawka ma byc 2x2*x2=s/1 czyli 4*2=s, bo s=c (patrzac na wzór)
9 gru 21:58
Eta:
ok
9 gru 21:59
Klaudiaaaaa: a to mi ktos wyjaśni: dla jakich wartości parametru a równanie x2+ax+91=0 ma dwa rozwiązania,
których suma kwadratów jest dwa razy większa od sumy ich rozwiązań
9 gru 22:03
agunia: no no też już zakapowałam
9 gru 22:03
agunia:
9 gru 22:03
sushi_ gg6397228:
zapisz to matematycznie " suma kwadratów jest dwa razy większa od sumy ich rozwiązań
9 gru 22:09
Klaudiaaaaa: 2(x
12+x
22)= x
1+x
2 
? tak?
9 gru 22:12
sushi_ gg6397228:
zapisalas
suma kwadratów jest dwa razy MNIEJSZA od sumy ich rozwiązań
9 gru 22:15
Klaudiaaaaa: czyli ma byc x12+x22= 2(x1+x2)
9 gru 22:16
sushi_ gg6397228:
a2+b2 ze wzoru skroconego mnozenia
(a+b)2= a2+2ab+b2 kolor czerwony na jedna strone, reszta na druga
+ Viete'a
9 gru 22:20
Klaudiaaaaa: thx
9 gru 22:20