| 4 | ||
Suma pewnej liczy a i jej odwrotności jest równa 2 | . Znajdź liczbę a. | |
| 63 |
| 1 | ||
a + | = 2 U{4)(63)? | |
| a |
| 4 | ||
tzn...a2+1=2 | a | |
| 63 |
| 4 | ||
i 2 | a na lewą stronę? | |
| 63 |
wszystko musi byc po jednej stronie i przyrównane do 0
| 5x | 4 | 5x | 4 | ||||
+ | = | + | = | ||||
| x2+4 | 2x−3 | x2+4 | 2x−3 |
| 5x* (2x−3) | 4(x2+4) | |||
= | + | = | ||
| (x2+4)(2x−3) | (2x−3)(x2+4) |
| 5x* (2x−3) +4(x2+4) | ||
= | = | |
| (2x−3)(x2+4) |
| wykonac operacje + delta i postac iloczynowa | ||
= | ||
| (2x−3)(x2+4) |
| 6(x−x1)(x−x2) | ||
= | ||
| (2x−3)(x2+4) |
| 4−5x | 2x−7 | 4−5x | 2x−7 | ||||
− | = | − | = | ||||
| 3x2−2x | 3x−2 | x(3x−2) | (3x−2) |
| 4−5x | (2x−7)*x | 4−5x − (2x−7)*x | ||||
= | − | = = | = | |||
| x(3x−2) | x(3x−2) | x(3x−2) |
| wykonac operacje + Δ x1,x2 | ||
= | ||
| x(3x−2) |
| x2 | x2−9 | ||
* | = | ||
| x2−x−6 | x2−3x |
| x2 | wzory skroconego mnozenia | |||
= | * | = | ||
| liczymy Δ, postac iloczynowa | x2−3x |
| x*x | (x−3)(x+3) | |||
= | * | == skracamy takie same nawiasy=... | ||
| (x−3)(x+2) | x(x−3) |
| x2−25 | x2+10x+25 | ||
: | = | ||
| 3x2−2x | 2−3x |
| wzory skr. mnozenia | wzory skro mnozenia | |||
= | : | = | ||
| 3x2−2x | 2−3x |
| (x−5)(x+5) | 2−3x | |||
= | * | = | ||
| x(3x−2) | x2+10x+25 |
| (x−5)(x+5) | −(3x−2) | |||
== | * | = skracamy takie same nawiasy | ||
| x(3x−2) | (x+5)(x+5) |