Ciągi.
O.: Liczby x y z sa wyrazami ciagu arytmetycznego a liczby x−1 y+1 z+7 sa kolejnymi wyrazami ciagu
geometrycznego Oblicz x y z wiedzac ze ich suma to 21.
Gustlik: Można prościej − równaniem z jedną niewiadomą:
| | a1+a3 | | a1+a3 | |
S3= |
| *3=a2*3=3y (bo |
| =a2) |
| | 2 | | 2 | |
3y=21 /:3
y=7
x=7−r, z=7+r
wyrazy c. geom:
x−1=7−r−1=6−r, y+1=7+1=8, z+7=7+r+7=14+r
8
2=(6−r)(14+r)
64=84+6r−14r−r
2
64=84−8r−r
2
r
2+8r−20=0
Δ=144,
√Δ=12
r
1=−10, r
2=2
x
1=7−r
1=7+10=17, z
1=7+r
1=7−10=−3
lub
x
2=7−r
2=7−2=5, z
2=7+r
2=7+2=9
Mamy:
1)
ciąg arytm.: 17, 7, −3 ciąg geom.: 16, 8, 4
2)
ciąg arytm.: 5, 7, 9 ciąg geom.: 4, 8, 16
Odp:
Liczby x, y, z to 17, 7, −3 lub 5, 7, 9.