Ciagi
krzysiek2005: dany jest ciag (bn) o wyrazie ogolnym bn=3n-1:
a) podaj wspolrzedne dwoch punktow, ktore naleza do wtkresu ciagu (bn)
b) ile wyrazow ciagu (bn) nalezy do przedzialu (20;49>?
Moglby mi ktos tylko dac wspazowke albo wytlumaczyc, jak to zrobic? Prosze
22 mar 16:46
Eta:
a) dla n= 1 b1 = 3*1 - 1 = 2 ( 1,2)
dla n = 2 b2 = 3*2 -1 = 5 ( 2,5) itd.
b) 20 < bn < 49
to 3n -1 >20 i 3n- 1<49
3n > 21 i 3n < 50
n > 7 i n < 50/3
n < 16 i 2/3
więc: n€( 7, 16>i n€N
to ile jest wyrazów ( już chyba widzisz?
podaj zatem odp:
22 mar 23:43
krzysiek2005: 9
23 mar 09:32
krzysiek2005: dzieki
23 mar 09:32