Proszę wszystkich o pomoc
XXX: W graniastosłupie prostym podstawa jest rombem którego przekątne mają długość 30 i 16
cm.Dłuższa przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 45°. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego graniastosłupa
9 gru 20:22
dero2005:

d = 30
f = 16
h = d = 30
a =
√(d2)2 + (f2)2 =
√152 + 82 =
√289 = 17
P
b = 4*a*h = 4*17*30 = 2040
P
c = 2*P
p + P
b = 2*240 + 2040 = 2520
9 gru 21:49
Martin: przekątne e = 30 cm ; f = 16 cm ;
kąt α = 45º − zgodnie z rysunkiem
P = 2*Pp + Pb ; gdzie P − pole całkowite ; Pp − pole podstawy ; Pb − polle powierzchni bocznej
Pp = e*f / 2 = 30*16/2 = 30*8 = 240 cm²
Pp = 240 cm²
Pb = 4* a * H ; gdzie a − krawędź podstawy ; H − wysokość
Wyznaczam a :
− w rombie przekątne przecinają się pod kątem prostym i dzielą na połowę.
(e/2)² + (f/2)² = a²
a² = 15² + 8² = 225 + 64 = 289
a = 17 cm
H/e = tgα
H = e*tgα = 30*1 = 30 cm
H = 30 cm
Pb = 4*a*H ; bo ściany w graniastosłupie prostym są prostokątami
Pb = 4*17*30 = 2040 cm²
P = 2*240 + 2040 = 480 + 2040 = 2520 cm²
Pc = 2520 cm²
9 gru 21:51
xxx: dzięki
9 gru 21:54
piecia: 2520 to wyniik jest
9 gru 20:03
piecia: 105
9 gru 20:06
Eta:
Echh
dero
9 gru 20:08