pomozcie, nie wiem od czego zaczac. :|
teefe: w trapezie równoramiennym przekątna ma długość 2√41 cm, zaś wysokość 8 cm. Oblicz pole tego
trapezu i długość odcinka łączącego środki ramion.
9 gru 20:01
Mila:

C' spodek wysokości na dolnej podstawie ( nie mogę opisać rysunku)
| | a+b | |
AC' = |
| własność w trapezie równoramiennym |
| | 2 | |
AC'
2 = 4∧41−64 z tw. PItagorasa
AC'= 10
P = 10 ∧ 8
| | a+b | |
Odcinek łączący środki podstaw = |
| =10 |
| | 2 | |
9 gru 23:47
Gustlik:

Z ΔABC':
(2
√41)
2=x
2+8
2
4*41=x
2+64
164−64=x
2
x
2=100
x=10
a=b+2(a−x)
a=b+2a−2x
2x=b+2a−a
2x=a+b /:2
| | a+b | |
x= |
| , taki sam jest wzór na odcinek łączący środki ramion, można udowodnić to z tw. |
| | 2 | |
Talesa.
Zatem |EF|=x=10
| | (a+b)h | |
Pole = |
| =xh=10*8=80 |
| | 2 | |
10 gru 01:47
Gustlik: Mały chochlik: w pierwszym wierszu powinno być: Z ΔAC'C, reszta jest dobrze.
10 gru 01:50