pomóżciee
madzia: Długość krawędzi podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątneg jest równa 4, a wysokości
ściany bocznej jest równa8. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
22 mar 16:21
asia: V=1/3 Pola podstawy*H
Pole podstawy-trójkąt równoboczny
Pp=a2√3/4 więc podstawiasz 4 zamiast a
Pp=4√3,ale z wzoru na objętość masz 1/3 Pp,więc będzie 4√3/3
Teraz tylko wyliczasz H ostrosłupa i mnożysz przez wyliczone przeze mnie P_
Powodzenia...
22 mar 18:50
asia:
22 mar 18:51
adam: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,którego wysokość jest równa 16 cm i tworzy
a)z krawędzią boczną kąt alfa taki,że tg alfa=0,5
b)z wysokością ściany bocznej kąt alfa taki,że cos alfa=0,8
proszę o pomoc JEST MI TO POTRZEBNE NA JUTRO
9 gru 17:38