zapisz tę funkcję w postaci ogólnej i kanonicznej
MONIKA: czy dobrze to policzyłam ?
y=(x−1)(x+5)
y=x2+5x−1x−5
y=x2+4x−5 − ogólna
9 gru 19:20
załamany :(: tak
9 gru 19:21
beata: tak
9 gru 19:22
MONIKA: liczę Δ
Δ=b2−4ac
Δ=36
p=−b/2a
p=−2
q=−Δ/4a
q=−9
f(x)=1(x+2)2−9 kanoniczna czy jest dobrze ?
9 gru 19:23
Aga: dobrze.
9 gru 19:25
dero2005:
y = x
2 + 4x − 5
Δ = 4
2 + 4*5 = 16 + 20 = 36
√Δ = 6
y = a(x − p)
2 + q → postać kanoniczna
9 gru 19:26
załamany :(: nie zle napisałes Dero
9 gru 19:27
Aga: Przy q nie liczysz √Δ
9 gru 19:28
MONIKA: dlaczego wziąłeś Δ pod pierwiastek przecież wzór to −Δ/4a
9 gru 19:28
załamany :(: q=−9
9 gru 19:28
dero2005:
pomyłka, zamiast Δ podstawiłem
√Δ
y = (x+2)
2 − 9
9 gru 19:29