granice
beata: proszę o pomoc przy granicy lim→0 ( e2x+ x)1/x ?
9 gru 18:44
beata:
9 gru 19:23
beata: pomożecie ?

bo nie ogarniam
9 gru 19:35
Avistian: lim→0 e ln(e2x+x)1x = lim→0 e1x * ln(e2x+x) = +∞
10 gru 01:01
Godzio:
Jestem ciekaw jak doszedłeś do tego że jest to ∞, skoro w wykładniku masz
∞ * 0 ?
10 gru 01:04
Godzio:
Wynik to e3
10 gru 01:07
Avistian: whoops my mistake, późna godzina
10 gru 01:08
beata: a rozw?
10 gru 01:08
Godzio: miałaś już de L'Hospitala?
10 gru 01:11
Godzio:
Mam nadzieję, że tak

Kończąc to co napisał
Avistian, policzę granicę
| | 1 | | 0 | |
limx→0 |
| * ln(e2x + x) = [ |
| ] |
| | x | | 0 | |
| | ln(e2x + x | | 1 | |
limx→0 |
| [H] = limx→0 |
| * 2e2x = |
| | x | | e2x + x | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| + 2*e0 = |
| + 2 = 3 |
| | e0 + 0 | | 1 | |
Odp. lim
x→0(e
2x + x)
1/x = e
3
10 gru 01:13