.
mats: | | (x4−4)(x+7) | |
dane jest równanie |
| =0 .Wyznacz wszystkie rozwiązania tego |
| | x3−x2−2x+2 | |
równania.
9 gru 17:58
Anonim:
| (x2−2)(x2+2)(x+7) | |
| =0 |
| x2(x−1)−2(x−1) | |
| (x2−2)(x2+2)(x+7) | |
| =0 |
| (x2−2)(x−1) | |
D: x−1≠0
x≠1
1) x
2+2=0
x
2= −2
niemożliwe, więc brak rozwiązań
2) x+7=0
x= −7
3) x−1=0
x=1
1) brak rozwiązań
2) x= −7
3) x=1, ale nie może być rozwiązaniem ze względu na dziedzinę
Odp: Rozwiązaniem równania jest x= −7.
9 gru 19:03
Aga: Dziedzinę podajemy przed skróceniem
x≠1 i x≠√2 i x≠ − √2
9 gru 19:06
ZKS:
Przed uproszczeniem nie skróceniem.
9 gru 19:07
Anonim: a no faktycznie
9 gru 19:09
Aga: A czy nie można używać tych dwóch określeń zamiennie?
9 gru 19:20