odchylenie standardowe
Cyanide: Odchylenie standardowe, czyli mały koszmarek...
dane są liczby: x1 = 2 ; x2 = 4 ; x3 = 3 ; x4 = 6 ; x5 = 2 ; x6 = 3 ; x7 = 9 ; x8 = 4 ; x9 = 8
średnia arytmetyczna wychodzi mi 459
(2 − 459)2 + (4 − 459)2 + (3 − 459)2 + (6 − 459)2 + (2 − 459)2 +
(3 − 459)2 + (9 − 459)2 + (4 − 459)2 + 8 − 459)2
Wszystko krecha przez 9. I jeszcze całość pod pierwiastek....
9 gru 17:26
Basia:
arkusz kalkulacyjny, albo kalkulator
459 zapisz raczej w postaci 419
9 gru 17:36
Cyanide: no tak, jakoś to liczyłam, ale wychodzi mi pierwiastek którego nie ma (w całości). To normalne,
że pisze się wyniki w przybliżeniu przy odch. standardowym? Nigdy wczesniej tego nie liczyłam
9 gru 17:38
Basia:
| | √1991 | |
zostawia się w postaci np. (strzelam) √199181*9 = |
| |
| | 27 | |
(w mianowniku tyle powinno być)
chyba, że jest napisane coś w tym stylu: "podaj rozwiązanie z dokładnością do 2 miejsc po
przecinku"
wtedy przybliżenie
9 gru 17:42