Wykaż, że liczba w postaci: 111...11222...22 (2009 jedynek i 2009 dwójek) jest iloczynem dwóch kolej
julek: Wykaż, że liczba w postaci: 111...11222...22 (2009 jedynek i 2009 dwójek) jest iloczynem
dwóch kolejnych liczb naturalnych.
22 mar 16:06
julek: trudno jest to udowodnić, bo jak? (n+1)*n albo (2n+1)*2n przyrównać do 111...11222...22
?
22 mar 16:34
Bogdan:
Wskazówki:
Liczba jedynek i dwójek nie ma znaczenia, ważne jest natomiast, aby było tyle
samo jedynek i dwójek.
12 = 3*4
1122 = 33*34
111222 = 333*334
itd.
22 mar 17:02
julek: O

thx, sądzisz, że to można traktować jako dowód (jakby ładniej napisać/wytłumaczyć)
22 mar 17:37
Bogdan:
To była wskazówka, nie dowód.
Dowód dla prostszej postaci takiej liczby, np.: dla 1111222 jest taki:
11112222 = 1111*10000 + 2222 = 1111(10000 + 2) = 1111*10002 = 1111 * 3 * 3334 =
= 3333 * 3334
22 mar 17:55