Dziedzina funkcji
Cyanide: Zadanie brzmi: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = 4x − 2x2 − 8x − 9
Wiem oczywiście, że mianownik nie może równać się 0.
Robiliśmy takie zadania ale znacznie prostsze, natomiast tu.. kompletnie nie wiem jak się do
tego zabrać?
9 gru 17:05
krystek: oblicz m zerowe i wyrzucasz je z D ,bo dla nich mianownik=0
x2−8x−9≠0
9 gru 17:09
Cyanide: hmm... miejsce zerowe... wyszło mi
x1 = −1
x2 = 9
Czyli dziedzina jest Rzeczywiste minus (−1); 9?
9 gru 17:17
krystek: D=R\{−1;9}
9 gru 17:21
Cyanide: Tak o to mi chodziło, pięknie dziękuję.
9 gru 17:27