Oblicz cos kąta
XxX: Cześć! Mam taką prośbę może ktoś to rozwiązać

Podstawą ostrosłupa prostego ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych długości
AC=6 i BC=8. Wysokość tego ostrosłupa jest równa 12. Oblicz cos kąta nachylenia krawędzi
bocznej do płaszczyzny podstawy.
Z góry dziękuje za pomoc
9 gru 16:52
Basia:

ostrosłup jest prosty czyli CS ⊥ do podstawy (czyli także do AC i BC)
czyli CS jest jego wysokością
CS = 12
czyli
AS
2 = 6
2+SC
2
BS
2 = 8
2+SC
2
wylicz a potem
9 gru 17:34
dero2005:

w ostrosłupie prostym o podstawie trójkąta prostokątnego spodek wysokości wypada w środku
przeciwprstokąnej. Liczymy przeciwprostokątną.
c =
√a2 + b2 =
√62 + 82 =
√100 = 10
połowa przeciwprostokątnej |OB| wynosi
liczymy krawędź boczną |BW| z Pitagorasa
|BW| =
√OB2 + OW2 =
√52 + 122 =
√169 = 13
liczymy cos α
9 gru 17:54
M: Czy w ostrosłupie prostym wszystkie krawędzie mają taką samą długość?
12 sty 19:43
M: Mam na myśli krawędzie boczne.
12 sty 19:44
5-latek: Nie bo np jedna sciana moze byc prostopadla do podstawy
12 sty 20:38
misiu: Tak, w ostrosłupie prostym wszystkie krawędzie boczne są równe
4 paź 15:27
sda:

αβγδπΩ
∞∞∞≤→⇒⇒⇒→→→←←←≠
16 gru 23:26