ostrosłup
betka:

Czy może ktoś sprawdzić mi to zadanie
Oblicz miarę kąta dwuściennego przy podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, jeśli:
A) wysokość ostrosłupa jest trzy razy krótsza od wysokości podstawy
B) wysokość ostrosłupa jest dwa razy krótsza od krawędzi podstawy
A) tg∡α=1/3*3= 1
tg∡α=45°
∡α=45°
b) 1/3*(a
√3)/2=(a
√3)/2
Tg∡α=1/2*(6/a
√3)=
√3
Tg∡α= 60°
∡α=60°
9 gru 16:24
krystek: Kąt dwuścienny jest między pł ściany a pł podstawy.
A Ty zaznaczony masz kąt nachylenia krawędzi bocznej do pł podstawy.
Czy to jest prawidłowyΔ ostrosłup?
9 gru 16:29
kylo1303: zadanko zrobione źle. wysokosc ostroslupa dzieli wysokosc podstawy w stosunku 1:2. Dodatkowo
nie wiem co oznacza: 1/3*(a√3)/2=(a√3)/2, to jest sprzecznosc. Plus to co pisał krystek
9 gru 16:31
sushi_ gg6397228:
A) to dlaczego liczysz ze wysokosc bryly=== wysokosc podstawy
9 gru 16:31
kylo1303: Wyniki sie zgadzaja, ale chyba mialas je podane i probowalas "dorobic" zadanie do wyniku,
nastepna niescislosc:
| | √3 | |
1/2*(6/a√3)=√3 gdzie podzialo sie a? 1/2*(6/a√3)= |
| |
| | a | |
9 gru 16:36
betka: Tg∡α=1/2a*(6/a√3)=√3
9 gru 16:39