matematykaszkolna.pl
Funkcje - parametry Kamil: Pytanie matematyczne: Jeżeli mam rysunek pewnej funkcji f i do tego zadanie: Naszkicuj wykres funkcji g, która każdej wartości parametru m należy do <−5;7> przyporządkowywuje liczbę rozwiązań równania f(x)=m To jest banalnie proste narysować coś takiego, ale jak jest na odwrót... Czyli, że mam podaną funkcję już z gotowym parametrem i narysować przykładową funkcję do tego to już jest kłopot... Jest na to jakiś sposób?
9 gru 16:12
Kamil: Dodam tylko, że chyba z kilka podejść robiłem i wychodzi zupełnie inna liczba rozwiązań. Np. mają wyjść 3 rozwiązania dla jakiegoś przedziału, a wychodzą 2 , albo 4 na przykład. Jest jakiś sposób?
9 gru 16:15
Basia: nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi; napisz może konkretne zadanie
9 gru 16:16
Kamil: Jeżeli mam rysunek pewnej funkcji f i do tego zadanie: Naszkicuj wykres funkcji g, która każdej wartości parametru m należy do <−5;7> przyporządkowywuje liczbę rozwiązań równania f(x)=m Wiadomo jak narysować, jakaś jest tam funkcja i do niej wykres funkcji go o liczbie rozwiązań f(x)=m − to wiadome jak się robi. A teraz na odwrót masz zadanie. Jak narysować wykres funkcji do określonego wzoru rozwiązań f(x)=m ? Przecież to ciężkie jest.
9 gru 16:19
Kamil: https://matematykaszkolna.pl/forum/76267.html − proszę bardzo. tu jest takie zadnaie i do niego się rysuje liczbę rozwiązań f(x)=m, a teraz sobie weź na odwrót. Miej taki wykres z godziny 16:51 i narysuj przykładową funkcje? Jak to zrobić? Nie wychodzi mi : /
9 gru 16:24
Basia: rysunek ale ta f(x) = m jest chyba jakoś opisana np. f(x) = 0 dla x>1 f(x) = 2 dla x=1 f(x) = 5 dla −1<x<1 f(x) = 3 dla x=−1 f(x) = 1 dla x<−1 no to sobie rysuję
9 gru 16:32
Kamil: Nie rozumiesz, wyszło Ci, że 5 rozwiązań ma. Spójrz na link z 16:24 mój, to jest taki sam typ zadania. Jak widzisz jest podana funkcja i do niej trzeba zrobić graficznie ilość rozwiązań f(x)=m − to umiem. Ale teraz jest na odwrót, jest podane graficznie ilość rozwiązań f(x)=m i zrób wykres do tego.... No nie da się chyba...
9 gru 16:37
Basia: zapisz sobie najpierw jakie wartości przyjmuje ta funkcja f określająca liczbę rozwiązań tak jak w przykładzie powyżej, a potem coś sobie narysuj tak by pasowało możliwości jest nieskończenie wiele
9 gru 16:38
Michał: No właśnie... narysuj... I w tym jest problem, bo nie wychodzi. Nie patrząc na wykres z podanej mojej strony spróbuj narysować jakiś wykres z podanej ilości rozwiązań. Ciężko. Jest na to sposób?
9 gru 16:40
Basia: niech f(x) = 3 dla x<0 f(x) = 2 dla x=0 f(x) = 1 dla x>0 i teraz (w następnym wpisie) rysuję sobie coś co będzie pasowało jak Ci już napisałam możliwości jest nieskończenie wiele
9 gru 16:41
Michał: Ale zrozum, że to nie o to mi chodzi. Takie wykresy to ja sobie mogę sam zrobić. Jeszcze raz Ci wysyłam link https://matematykaszkolna.pl/forum/76267.html . Patrz na te zadanie. Jest pokazany wykres i należy zrobić do niego ilość rozwiązań f(x)=m − to umiem ale teraz odwrotna sytuacja jest, czyli, że jest ilość rozwiązań f(x)=m i zrób przykładową funkcje. Jak to zrobić?
9 gru 16:43
Basia: rysunekjeden przykład
9 gru 16:44
Basia: rysunekdrugi przykład itd. we wpisie z 16:41 masz funkcję g(x) = m (konkretną) w następnych dopasowane do niej funkcje f(x) NIE MA JEDNEGO SPOSOBU, BO JEST NIESKOŃCZENIE WIELE MOŻLIWOŚCI
9 gru 16:48
Michał: rysunekNarysuj mi do tego przykład funkcji i wytłumacz jak możesz jak to się robi, bo mi nnic nie wychodzi.
9 gru 16:53
Michał: Próbowałem na różne sposoby, ale nadal nie wychodzi. Ktoś to umie?
9 gru 17:09
Basia: podaj liczby na osi OX i OY to narysuję (nie jest to bowiem funkcja z tego przykładu, o którym wyżej)
9 gru 17:25