ciąg
aga: proszę o pomoc bo liczyłam na dwa sposoby i wyszły mi dwa różne wyniki
Piąty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 26, a suma pięciu początkowych wyrazów jest równa
70 Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu?
9 gru 15:23
krystek: a
5=26
a
1+4r=26
| | 2a1+4r | |
S5= |
| *5 lub na "pieszo "a1+a2+a3+....+a5=26 |
| | 2 | |
a
1=2 r=6 (chyba błędu rach nie ma )
9 gru 15:31
aga: dzięki wielkie bo mi a1 wyszło tak samo ale r wychodziło mi 3,75
9 gru 15:36
aga: a tak jest dobrze ?
140=(a
1+26)\:5
28=a
1+26/−26
a
1=2
9 gru 16:05
krystek: Oczywiście!
9 gru 16:10