funkcja w postaci ogólnej zamienić ją na kanoniczną i ilocznową
MONIKA: mam zapisać te funkcję w postaci kanonicznej i iloczynowej proszę o pomoc
y= −x2−2x+3
9 gru 15:20
9 gru 15:23
MONIKA: a=−1
b=−2
c=3
liczę deltę Δ=b2−4ac
Δ=−22−4x(−1)x3
Δ=24
p=−b/2a
p=−2/−2
p=1
q=−Δ/4a
q=−24/−4
q=6
czy tak jest dobrze?
9 gru 15:37
krystek: zapis !Δ=(−2)2+12=16
Popraw i potem
y=a(x−p)2+q
9 gru 15:39
MONIKA: a pózniej będzie
f(x)=−1(x−1)2+4
9 gru 15:44
krystek: Tak
9 gru 15:46
MONIKA: postać iloczynowa
muszę obliczyć x1 i x2 czyli
x1=−b−√Δ/2a
x1=−2−4/2x−1
x1=−6/−2
x1=3
x2=−b+√Δ/2a
x2=−2+4/2x−1
x2=2/−2
x2=−1
9 gru 15:50
MONIKA: y=−1(x−3)(x+1) czy tak?
9 gru 15:52
krystek: | | −b−√Δ | |
Źle obl x1 x2 x1= |
| |
| | 2 | |
| | −(−2)−4 | | −2 | |
x1= |
| = |
| =1 |
| | 2*(−1) | | −2 | |
9 gru 15:55
krystek: Tak ,tylko złe m zerowe.
9 gru 15:56
MONIKA: a x2 jest dobrze?
9 gru 15:59
krystek: nie , Zwróć uwage ,że w liczniku jest −b b=−2 to −(−2)=2
Popraw i będzie dobrze.
9 gru 16:05
MONIKA: więc postać iloczynowa będzie wyglądać
y=−1(x−1)(x+3) tak ?
9 gru 17:19
krystek: yes!
9 gru 17:20
MONIKA: dzięki
9 gru 17:30