Kombinatoryka
Eterka: Rzucamy 3 razy kostką do gry, Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
a) Wynik rzutów utworzy ciąg arytmetyczny
b) Wyniki rzutów utworzą ciąg geometryczny
22 mar 15:40
Eta: Witam ! pomogę Ci
22 mar 16:13
tim: Eta, Eterka, cometka.. ile nicków ^^
22 mar 16:16
Eta:
mocΩ= 63 = 216 ( bo 3-elem wariacje z powt. zb. 6- elem.)
A-- elementy w każdej trójce tworzą ciąg arytm.
A= { ( 1,1,1) (2,2,2)........... ( 6,6,6) ---- to ciągi stałe
(1,2,3) ( 3,2,1) ( 1,3,5) ( 5,3,1)
( 2,3,4) ( 4,3,2) (2,4,6) (6,4,2)
( 3,4,5) ( 5,4,3)
(4,5,6) ( 6,5,4) } bo środkowy wyraz jest średnią arytm
dwu sąsiednich wyrazów
czyli z def. ciagu arytm:
jeżeli a, b, c ---- tworzą ciąg arytm. to: b = ( a +c)/2
zatem mocA= 18
to P(A) = mocA / mocΩ
to: P(A) = 18 / 216 = 1/12
podobnie zad 2/
moc Ω = 216 - bez zmian
B --- tworza ciąg geom.
B= { ( 1,1,1) ............... (6,6,6) ---- to ciągi stałe gdzie q= 1
( 1,2,4) ( 4,2,1) --- tylko te dwa bo q= 2 lub q= 1/2
bo jeżeli a, b, c ---- tworzą c. geom
to z def. b2 = a*c
moc B= 6 +2 = 8
P(B) = 8/216 = 1/27
22 mar 16:29
Eta: tim ..... Eterka ? .... to nie jest mój nick
22 mar 16:30
tim: A myślałem, że talk

.
22 mar 16:31
Eta:
tim jak mogłeś tak myśleć

ja pomagam rozwiązywać zadania , a nie proszę o rozwiązanie ?
pozdrówka
22 mar 16:42