błagam
paulla: W trapezie krotsza podstawa ma długość 4 a ramiona odpowiednio 4 i 3. Dłuższe ramię trapezu
jest nachylone do dłuższej podstawy pod kątem 45 st.. Obilcz pole i obwód tego trapezu
9 gru 14:18
Basia:

jakim trójkątem jest BMC ? zastanów się i wylicz h = |MC|= .... (czemu jeszcze?)
potem z tr.AND wylicz |AN|
|NM| = 4
(korzystasz jedynie z tw.Pitagorasa)
9 gru 16:15
krystek: IMCI=IMBI=h ( poniewaz Δjest prostokatny równoramienny)Wówczas h2+h2=42⇒
2h2=16 ⇒h=√8=2√2 [lub 4=h√2⇒h2√2 }
Teraz zauważ ,że AB=AN+NM+MB =AN+4+2√2
Wylicz z Tw Pitagorasa IANI i masz zad
9 gru 16:53