Oblicz długość krawędzi tego prostopadłościanu.
Ilona: Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu wynosi 50(1+√3)cm2. Przekątna jednej ścian
bocznych jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45° ,a przekątna sąsiedniej ściany
bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60°. Oblicz długość krawędzi tego
prostopadłościanu.
9 gru 14:16
dero2005:

2(a*b + a*h + b*h) = 50(1+
√3)
h = a
√3
h = b = a
√3
2(a*a
√3 + a*a
√3 + a
√3*a
√3) = 50(1+
√3)
wylicz a, b ,h
9 gru 18:53
dero2005:
h = b =
√5*
√25 − 5√3
przyznam, że wyniki wyszły dziwne. Może zadanie zostało przepisane z błędem?
10 gru 21:46