czy ktoś pomoże mam na na prace kontrolna ktora musze oddac jutro
paulla: zad.1 dana jest funkcja f(x)=−x2−8x−12
−oblicz miejsce zerowe
−współrzędne wierzchołka
−dziedzine
−zbiór wartosci
czy ktoś pomoże mam na na prace kontrolna ktora musze oddac jutro
9 gru 14:14
9 gru 15:12
paulla: tak te wzory rowniez znam i potrafie sie nim posługiwac ale jak wylicze juz delte to zatrzymuje
sie na tym x1 i x2 bo cos mi sie w tych obliczeniach mi sie nie zgadza....
wychodzi mi tak.
f(x)=−x2−8x−12.
a=−1 b=−8 c=−12
Δ=b2−4ac
Δ=64−4 (−1)(−12)
Δ16
√Δ=4
x1= ?
x2=?
no i po tym mi sie wszystko poknociło
9 gru 15:36
krystek: | | −b−√Δ | | 8−4 | | 4 | |
x1= |
| = |
| = |
| =−2 |
| | 2a | | 2*(−1) | | −2 | |
9 gru 15:43
paulla: a to x2 z czego mi wyjdzie o juz sie kompletnie pogubiłam bo dalej to ja sobie oblicze tylko
to
9 gru 15:52
krystek: w liczniku masz −b ponieważ b=−8 to −(−8)=8

!
9 gru 16:02
paulla: dzieki wielkie juz wiem gdzie robiłam bład w jednym i drugim robiłam −b pierwiatek z delty a w
drugim jest przeciez + jestem bardzo wdzieczna dziekuje
9 gru 16:05
krystek:
9 gru 16:06
kowal: dana jest funkcja f(x)=−2x
2−8x−6 dla x∊(−
∞;0)
−6 dla x∊{0;+
∞)
kompletnie tego nie jarz , pomożecie mi
8 sty 16:27
Hajtowy: Narysować

y=−6 (funkcja stała) dla x∊{0;+
∞)
−2x
2−8x−6 dla x∊(−
∞;0)
−2x
2−8x−6=0
2x+8x+6=0
Δ=64−48=16
√Δ=4
Masz 2 miejsca zerowe, ale rysujesz parabolę dla x∊(−
∞;0)
8 sty 16:54
Hajtowy:

To co na czerwono to Twój wykres... trochę źle mi się tu rysuje, być może ktoś jest lepszym
"rysownikiem"
8 sty 16:58