Rownania
Asia: podaj rozwiązanie równania:
pierwiatek z x do kwadratu = −x
odp. od minus nieskonczonosci do 0 prawostronnie domkniety ma byc..jak dojsc do takiej odp?
9 gru 13:36
ICSP: √x2 = −x
|x| = −x
dla x ≥ 0 :
x = −x ⇔ x = 0
dla x < 0
−x = −x ⇔ 0 = 0 tożsamosc
odp. x ∊ (−∞;0>
9 gru 13:41
ZKS:
√x2 = −x
|x| = −x aby to równanie miało rozwiązanie prawa strona musi być większa lub równa zero.
−x ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; 0>
x = −x ∨ x = x
x = 0 ∨ 0 = 0 − równanie tożsamościowe więc wszystkie liczby które należą do dziedziny będą
spełniały to równanie.
9 gru 13:46