równanie trygonometryczne
jarke: Rozwiąż równanie dla przedziału <−π,π>
proszę o podpowiedź, nie o rozwiązanie!
9 gru 13:17
ICSP: | | x | | x | | x | | x | | x | | 5 | |
sin4 |
| + 2sin2 |
| cos2 |
| + cos4 |
| − 2sin2cos2 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
próbuj teraz
9 gru 13:22
jarke: hmmm

zrobiłem, ale wydaje mi się, że źle sinx=
38
czy jak mam coś takiego:
| | x | | x | | 5 | |
1−2sin2 |
| cos2 |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 8 | |
to czy mogę to zapisać tak:
a następnie
czy błądze?
9 gru 13:36
9 gru 13:37
ICSP: nie ponieważ:
| | x | | x | | x | | x | |
(sinx)2 = (2sin |
| cos |
| )2 = 4sin2 |
| cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Jednak jesteś bardzo blisko

Wystarczy wprowadzić drobną poprawkę
9 gru 13:38
jarke: hmm, ja tam wyżej korzystałem z sinusa podwojonego kąta sin2x=2sinxcosx
ale że są tam kwadraty, to aa, czyli wystarczy, że pomnożę przez dwa całe wyrażenie ii i będę
na dobrej drodzę, tak myślęę
ale wychodzi mi inaczej niż
ZKS kurdę
dlaczego mi wychodzi 45stopni...
jeszcze raz
9 gru 13:58
jarke: o bojkuuu... jaki błąd haha
mam już
9 gru 14:03
jarke: dzięki Wam!
9 gru 14:08