dddddd
Ana: Z tym juz sobie nie radze bo jakis głupoty mi wychodzą... :
Jakie jest równanie prostej przechodzące do prostej y=2x+3 i przechodzącej przez punkt P (2,1)
Przekształciłam to na y= −21x+3 , pozniej podstawiam punkty 2,1 . Wyszlo mi 1=−1 wiec
chyba cos nie tak?
9 gru 12:17
Ana: a) y= −{1}{2}+2
b) y=−2x+5
c) y= x−3
d) −x+1
a wyzej na odwrót , 12.
9 gru 12:20
ICSP: jak poprawisz treść zadania to spojrzę
9 gru 13:26
dero2005:
Myślę, ze to jest takie zadanie:
Jakie jest równanie prostej prostopadłej do prostej y = 2x + 3 i przechodzącej przez punkt
P=(2;1)
a = 2
| | −1 | | 1 | |
a1 = |
| = − |
| → warunek prostopadłości
|
| | a | | 2 | |
| | 1 | |
y1 = a1(x − xP) + yP = − |
| (x − 2) + 1
|
| | 2 | |
y1 = −12x + 2
9 gru 19:05