lllkjoiui
Ana: Jakie rownanie ma prosta przechodząca przez punkty A(−2,4) B(0,2).
Narysowałam wykres, zaznaczyła punkty, narysowałam prosta.
Wzór y=ax+b i podstawiłam pkt.
4= −2a+b / : (−2)
0= 2a +b
−2=−a−b
0=2a+b
−2=a a=2 ?
9 gru 11:49
Ana: nie, jednak źle..
9 gru 11:52
9 gru 11:53
aa: podstaw, skróć i równanie gotowe
9 gru 11:54
Ana: czyli robiłam źle? a prościej sie nie da? "nie widze" tu nic...
9 gru 11:54
Ana: juz widzę, popostawiam sobie.
9 gru 11:56
aa: czego nie widzisz, przecież to gotowy wzór
y−4=−1(x+2)
y=−x+2
9 gru 11:57
aa: twój sposób tez był dobry tylko musisz stworzyć układ równań
9 gru 11:59
Ana: zrobiłam i juz dobrze mi wyszło

dziękuje.
9 gru 12:10