loo
mily milus: 1.antykwariat zakupil po 15zl i po 20 zl za sztuke placac 480zl na sprzedazy zarobil
105zl sprzedajac tansze ksiazki z 25% zyskiem a drozsze z 20% zyskiem ile zakupiono
ksiazek drozszych a ile tanszych?
2.kolo traktora masrednice 2mprzejezdzajacpewien odcienek drogi kolo wykonalo 19 obrotow
.jaka dlugosc ma ten odcinek
22 mar 15:26
tim: 1.
x - ilość tańszych
y - ilość droższych
15x + 20y = 480
(za x książek za 15zł i y książek za 20zł zapłacił 480zł)
1,25(15x) + 1,2(20y) = 480 + 105
(tańsze z zyskiem 25%, droższe z zyskiem 20%, zyskał 105zł)
Rozwiąż ten układ równań.
22 mar 15:29
tim: 2. Jeden obrót = 1 obwód koła
Ob = 2πr = πd.
Oblicz obwód i pomnóż przez ilość obrotów.
22 mar 15:31