Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość figury.
edziabuziak: Bardzo proszę o pomoc..W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 6
cm,a ściana boczna tworzy z tworzącą kąt o mierze 60 stopni.Oblicz pole powierzchni bocznej i
objętość figury.
9 gru 10:53
asia:

coś nie gra w treści zadania. w ostrosłupie nie ma tworzącej tylko w stożku. Może ściana boczna
tworzy z tą przekątną kąt 60 stopni, może krawędź ściany bocznej

?
tu wystapić mogą 3 kąty 60 stopni.
co inni na to?
9 gru 11:51
edziabuziak: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 6 cm,a ściana boczna
tworzy z PŁAŻCZYZNĄ kąt o mierze 60 stopni.Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość figury.
ZROBIŁAM BŁĄD,FAKTYCZNIE...
9 gru 11:58
asia: chodzi pewnie o płaszczyznę podstawy − to będzie kąt pomiedzy niebieskimi liniami.
najpierw wylicz a podstawy − jeżeli jest to ostrosłup prawidłowy to jego podstawa to kwadrat−
wylicz z pitagorasa
9 gru 12:08
asia: jeżeli kąt jest 60 stopni − to mamy trójkąt równoboczny, gdzie h= a√3/2 i to jest twoja
wysokośc w ostrosłupie − no to objętość już masz V=1/3 *a2*h
9 gru 12:12
edziabuziak: a przekątna podstawy to będzie ta czerwona linia?
9 gru 12:15
edziabuziak: ale ja z tego Pitagorasa tego nie wyliczę bo muszę mieć dwie wiadome...
9 gru 12:16
asia: przekątna podstawy to ta czerwona− a dokładnie jej połowa a ty musisz policzyć bok kwadratu
mając jego przekątną , dokładnie to przekątna=a*√2 i z tego wylicz a
9 gru 13:00
asia: a√2=6
a=6√2=3√2 i bok podstawy już masz, dalej oblicz h:
h=a*√3/2 ( z trójkąta równobocznego)=
9 gru 13:18