rozwiąż trójkąt prostokątny
ewenement: Proszę o pomoc mam to na jutro na semestr!
1...Rozwiąrz trujkąt prostokątnyw kturym;
c t g beta=13 i a)=10cm
2...Narysujwykres funkcji J=(14 x−1)+3
bardzo proszę o pomoc mam jeszcze dwa podobne zadania zadania proszę pisać na
danielek1008@op.pl
9 gru 08:58
krystek: Czy to żart, jeśli nie to uf trójkąt, rozwiąż,który
9 gru 09:22
wik: niestety, tak pisze mlodziez...kara musi byc − brak rozwiazan
9 gru 09:29
krystek: Ale to student , to ma być intelektualna "elita"!
9 gru 09:32
wik: te zadanka sa w LO
a moze jakis pociotek Prezydenta?
9 gru 09:33
wik: ostatnio − nie wiedziec czemu − usunieto w szkole sredniej funkcje ctgα
9 gru 09:36
krystek: Tak ,co nie znaczy ,że 'studenci" maja też takie zadania.
9 gru 09:38
krystek: Zgadzam sie .Na temat programu można by długo dyskutować .
Ale najgorsze jest to ,że nie uczy sie myślenia ,tylko operuje schematami" ja tak każe i tak
musi być".
9 gru 09:42
wik: i tak ponad 20% nie zdaje matury z matematyki
9 gru 09:43
ewenement: niezli jesteście dzięki wielkie a sory za ortografie
9 gru 09:43
wik: na przyszlosc moze pisz w WORD i sprawdz pisownie automat.
9 gru 09:45
ewenement: a matury to nie mam zamiaru pisać i nie moja wina że nic nie czaje z matmy uczę się zaocznie i
to dlatego ale nic musze sobie jakoś poradzić wiem że to proste ale niestety
9 gru 09:47
ewenement: a matury to nie mam zamiaru pisać i nie moja wina że nic nie czaje z matmy uczę się zaocznie i
to dlatego ale nic musze sobie jakoś poradzić wiem że to proste ale niestety

i na pierona
mi taka matma w życiu codziennym heh
9 gru 09:47
wik: w 2 to chyba ta funkcja jest kwadratowa?
9 gru 09:48
krystek: Aby nie było łez
zad1)
rysujesz Δ prostokatny,
| | 1 | |
ctgβ= |
| i a=10 (jak dobrze odczytałam) |
| | 3 | |
| | przyprostokątna leżąca przy β | |
Wiesz ,że ctgβ= |
| |
| | przyprostokątnej na przeciw kataβ | |
b=30
i teraz c
=a
2+b
2
9 gru 10:05
krystek: c2=a2+b2
9 gru 10:05
ewenement: czyli ctg beta=ab to b=actg B b=101{3} b=10razy3=30
czy to coś takiego w tym pierwszym zadaniu?
9 gru 10:06
ewenement: ok czyli tak jak myślałem uff wielkie dzieki
9 gru 10:07
krystek: tak
9 gru 10:10
krystek: Pisz dla ułamków duże U
9 gru 10:13
...: Rozwiązać trójkąt tzn. podać długości jego boków oraz miary kątów.
9 gru 10:17
krystek: | | 1 | |
zad 2 napisz poprawnie czy to ma być y= |
| (x−1)2+3 (ten nawias myli) |
| | 4 | |
9 gru 10:20
ewenement:

a to 2) y=(
14x−1)+3 to y=
14(x−1)
2+3
y=
14x
2
hmm i co dalej to coś tak,wtym kierunku?
9 gru 10:21
krystek: Tak, ale ma już ctgβ=0,333.. i kłaniaja sie tablice.
9 gru 10:22
ewenement: ja mam to tak zapisane jak wczesniej
9 gru 10:23
krystek: | | 1 | |
Kreślisz y= |
| x2 i przesuwasz o wektor [1;3] czyli 1 jednostkę w prawo i 3 w górę. |
| | 4 | |
| | 1 | |
Punkty,które masz w tabeli dotyczą y= |
| x2 |
| | 4 | |
9 gru 10:26
ewenement: jak ktoś chętny to mogę jeszcze dwa zadanka dorzucić
9 gru 10:26
krystek: Tu pomagamy, a Ty masz sie uczyć i być chętnym do ich liczenia!
9 gru 10:30
ewenement: z chęcią ale ciężko mi to wchodzi a chciałbym zrobić sobie to sam by to w pełni zrozumieć i byc
pewnym gdy przyjdzie co do czego.
9 gru 10:33
ewenement: niby te zadania mam zrobione ale nie wiem czy dobrze i do końca?
9 gru 10:34
krystek: napisz sprawdzę.
9 gru 10:39
ewenement: ok
9 gru 10:48
ewenement: dany jest trójkąt o wierzchołkach ;
A=(−2,−3) B=(1,4) C=(− 1,3)
a)oblicz obwód trójkąta ABC
b)oblicz długość środkowej BD
a)|AB|=√(xA−xB)2+(yA−yB)2
|AB|=√(−2−1)2+(−3−4)2=√(−3)2+(−7)2=√9+49=√58
|BC|=√(−1−1)2+(3−4)2=√(−3)2+(−1)2=√4+1=√5
|AC|=√(−2+1)2+(−3−3)2=√(−1)2+(−6)2=√1+36=√5
OBWÓD L=|AB|+|BC|+|AC|=√58+√5+√37
zaraz napisze odp.do b)
9 gru 11:09
ewenement: b)Punkt D jest środkiem odcinka AC −obliczamy jego współrzędne
|BD|=
√(−1,5−1)2=
√(−2,5)2+(−4)2=
√6,25+16=
√22,25
CZY TO JEST PRAWIDŁOWE ROZWIĄZANIE?
9 gru 12:16
krystek: IBCI=pomyliłe sie −1−1=(−2)
2=4 A napisałes(−3)
2
| | 3 | |
odliczając xD =− |
| aTy masz+ |
| | 2 | |
I jednak sie zmobilizowałeś

A zaczęło sie nieciekawie.
9 gru 15:22
ewenement: dziękuje a morze czasem trzeba okazać komuś troszkę wyrozumiałości
9 gru 16:40
krystek: I dlatego masz rozwiazane!
9 gru 16:43
ewenement: jestem wdzięczny i mam jeszcze takie zadanie znajdz wzór funkcji liniowej której wykres jest
prostopadły do wykresu funkcji f i przechodzi przez punkt P gdy
y=−x+2
P=(3,−3)
9 gru 16:47
9 gru 16:51
krystek: 
tylko b napisałes jak"6"
9 gru 17:00
ewenement: b=−6
9 gru 17:12
ewenement:
9 gru 17:13
krystek: 
do jutra!
9 gru 17:18
ewenement: ja jutro szkoła oddam matme i egzamin uf dam znać jak poszło pozdrawiam!
9 gru 17:24