matematykaszkolna.pl
Wariacje Basiek: ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach Wiem, że już było, ale to nie zmienia faktu, że nie łapię tego. Nie wiem jak uwzględnić w tym przypadku wszystkie możliwości z zerem na początku. Gdyby nie ono byłaby to wariacja bez powtórzeń dla zbioru 10 el. , a teraz to nie wiem.... Mogłabym prosić o pomoc? emotka
8 gru 23:12
sław.: 0 nie moze byc na poczatku chyba nie?
8 gru 23:13
Basiek: No tak, nie może. Pytam jak wyeliminować te przypadki.
8 gru 23:14
sław.: moim zdaniem jest takich liczb 4536
8 gru 23:14
ICSP: cyfr w matematyce jest 10 0 oraz 9 innych na pierwsze miejsce możemy wstawić 9 cyfr(bez 0). Na drugie również 9. na trzecie 8 i na czwarte 7 9*9*8*7 =
8 gru 23:16
Basiek: bingo ! emotka Książka twierdzi podobnie. Tylko JAK do tego dojść?
8 gru 23:16
sushi_ gg6397228: zacznij od zrobienia sobie kulek z papieru i ponumerowac ich od 0 do 9 za pierwszym razem losujemy cyferki na miejsce tysiecy, wiec losujemy ze zbioru 1,2,3,4,5,6,7,8,9 po wylosowaniu jednej cyferki, w woreczku zostanie ich 8 sztuk−−> dorzucamy 0, wtedy mamy ich znowu 9 sztuk drugie losowanie−−> wkladamy raczke do worka i losujemy jedna cyferke z ..... trzecie losowanie−−> wkladamy raczke do worka i losujemy jedna cyferke z ..... ostatnie losowanie−−> wkladamy raczke do worka i losujemy jedna cyferke z .....
8 gru 23:17
Basiek: Cholera. To było kompromitujące. Dzięki wielkie sław i ICSP emotka
8 gru 23:17
Basiek: Sushi Ale co kuleczki mają do liczby czterocyfrowej?
8 gru 23:18
Eta: Na pierwsze miejsce jedna z dziewięciu ( bo bez zera) na drugie też jedna z dziewięciu ( bo już z zerem ale bez tej pierwszej na trzecim miejscu jedna z ośmiu , bo bez tych dwu pierwszych na czwartym jedna z siedmiu ( bo bez tych trzech poprzednich 9*9*8*7= 4 536 takich liczb
8 gru 23:19
sław.: jest 10 cyfr. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0 − 10 możliwości teoretycznie. cyfra tysięcy ( może być 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ) (bez zera − bo nie może być na początku a więc 9 możliwości) cyfra setek ( też może być 9 możliwości − ponieważ jedna odpada, bo cyfry się nie mogą powtarzać ale dodajesz też jedną możliwość bo dochodzi 0 ) cyfra dziesiątek ( o jedną możliwosć mniej − 8 możliwości) cyfra jedności ( o jedną możliwość mniej − 7 możliwości) mnożysz wszystkie możliwości i wychodzi wynik
8 gru 23:20
Basiek: Załapałam. Okazuje się proste. Pytanie tylko, czy dałoby się to machnąć jakimś wzorem na wariację bez powtórzeń? (coś od niego odjąć, dodać, czy też pomnożyć/ podzielić?)
8 gru 23:21
sław.: mam troszkę opóźniony zapłon widzę xD
8 gru 23:21
Eta: emotka emotka
8 gru 23:22
Basiek: To nic, po tylu różnych wytłumaczeniach na pewno jakaś zabłąkana owieczka, która kiedyś tu trafi odnajdzie odpowiedzi na przeróżne egzystencjonalne pytania dotyczące liczb czterocyfrowych
8 gru 23:23
sushi_ gg6397228: 10*9*8*7− 9*8*7 i masz Wariacje obejrzyj Kiepskiego i zobacz jak BABKA losowała liczby do LOTTO
8 gru 23:23
Basiek: Kiepski... pomysł Staram się na siłę nie ogłupiać. I bez Kiepskich jest nieciekawie
8 gru 23:25