ciąg geometryczny
bla bla:
S2n = 2 * Sn .
oblicz q.
22 mar 15:19
bla bla: doszłam do takiego momentu:
1-q
2n 1-q
n
a
1* -------- = 2a
1* ------------
1-q 1-q
a
1(1-q
2n) = 2a
1( 1-q
n)
1-q
2n = 2-2q
n
-q
2n+2q
n = 1
i nie wiem co dalej
22 mar 16:11
Bogdan:
Podpowiedź:
q2n - 2qn + 1 = 0 => (qn - 1)2 = 0
22 mar 16:29
bla bla: wyszło mi, że q=
n√1 dobrze
22 mar 17:39
Bogdan:
Założenie: q ≠ 0
Korzystamy z wzoru skróconego mnożenia:
qn - 1 = 0 => (q - 1)(qn-1 + qn-2 + qn-3 + ... + q2 + q + 1) = 0
stąd q = 1
qn-1 + qn-2 + qn-3 + ... + q2 + q + 1 ≠ 0
To jest ciąg stały.
22 mar 18:09