Wyznaczenie dziedziny funkcji - rozbierzność z odpowiedzią ze zbioru
Gustav: Witam. Mam następujące zadanie: Narysuj wykres i określ dziedzinę funkcji zdaniowej:
∀x x*y ≠ 1
Robię to następująco.
Dla każdego x w wyrażeniu x*y, wyrażenie to będzie miało wartość ≠ 1 jeśli y ≠ 1 (pierwszy
warunek).
Następnie usuwam znak ≠ i piszę:
x*y = 1
y = 1x
x ≠ 0
Z dziedziny na pewno odpada 0. Ponad to odpada 1, bo dla 1 x*y=1 co kłóci się z równaniem.
Czy zatem odpowiedź powinna wyglądać tak: R / {0,1}?
Wykres wygląda u mnie tak, że mam krzywe w pierwszej i trzeciej ćwiartce. Tu i tu wartości
malejące nigdy nie osiągające (jak przypuszczam) 0.
8 gru 22:22
Gustav: Pomoże ktoś?
9 gru 15:41
Basia: podałeś kompletny zapis tej formy zdaniowej ?
powinno być albo:
∀x ∃y x*y ≠1
i wtedy dziedziną jest R
(0 nie odpada, bo nie musisz jednoznacznie wyznaczać y, a 0*cokolwiek ≠1)
albo:
∀x,y x*y ≠ 1
wtedy {(x,y) : ∀x,y x*y ≠ 1} = cała płaszczyzna \ {punkty należące do wykresu funkcji
y=1x }
a może y należy tu traktować jak stałą, wtedy to będzie trochę inaczej
9 gru 16:02
Gustav: Dziękuję za odpowiedź.
1. Czyli ∀x ∃y x*y ≠1 należy czytać w ten sposób, że:
Dla każdego x istnieje taki y, że równanie. A skoro dla każdego x znajdziemy iloczyn różny od
1, to do zbioru należy cała dziedzina.
2. W drugim przypadku rozważanym przez Ciebie, dziedzina = {0} − bo nie wolno dzielić przez 0
czy dziedzina = {0,1} bo 1*1=1?
Prosiłbym o objaśnienie powyższych.
Jak powinienem postępować gdy będę miał tą samą nierówność ale z innym kwantyfikatorem ∃x x*y ≠
1
P. S. W zbiorze pod kwantyfikatorem jest tylko x. Ale istnieje coś takiego jak zmienna wolna i
związana z kwantyfikatorem. Może o to chodzi.
9 gru 16:57