rozwiąż równania
Roman: rozwiąż równania
proszę o wskazówki
−2x3−2x+4=0
(x2−9)2−4=0
8 gru 21:43
Mila: 1) −2x 3 − 2 x + 4 = 0 / : (−2)
x 3 +x −2 = 0 x=1 jest pierwiastkiem bo w(1) =0
dalej albo podzielisz przez (x− 1) i otrzymasz x 2 +x+1 ten trójmian nie ma miejsc
zerowych
2) ( x 2 − 9 ) = 2 lub ( x 2 − 9 ) = −2
8 gru 22:11
Roman: przykład drugi źle, wyjdą cztery pierwiastki
8 gru 22:32
ICSP: dobrze. Z tego co napisała Mila wyjdą 4 pierwiastki.
8 gru 22:34
Roman:
9 gru 16:10
Roman: dzięki
9 gru 16:12
krystek: Uważaj na niebezpieczne krwiaki!
9 gru 16:13