2 zadania z trójkatami
capitanpl: Witam
Mam problem w zrobieniu 2 zadań z trójkątów proszę o pomoc i z góry dzięki.
Zad1
W trójkącie równoramiennym miary dwóch katów różnią się o 75 stopni. Ile stopni mogą mieć
kąty w tym trójkącie.
Zad2
W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 13 cm a długość przyprostokątnych
różnią się o 7 cm. Oblicz pole trójkąta.
22 mar 15:18
tim:
1) Podpowiedź.
/α\
/ \
/ \
/ \
/ \
/β____β\
Skoro jest równoramienny przy podstawie są takie same kąty.
Spróbuj dalej rozszyfrować.
22 mar 15:20
tim: 2. Podpowiedź.
| \
| \
| \ c
a | \
| \
|___________\
b
c = 13
a = a
b = a + 7
Pole = a * b / 2 = a (a+7) / 2 = a2 + 7 / 2
Tw. Pitagorasa: a2 + (a+7)2 = 132
Dokończ twierdzenie i skróc do wyrażenia a2 + 7
22 mar 15:24
capitanpl: Tim dzięki za odpowiedź. Zadanie 2 zrobiłem ale mam cały czas problem z 1. Kąty w
trójkącie powinny mieć 180 stopni więc powinno być:
180=α+2β i w tym α=β-75
180=β-75+2β
180-75=3β
105=3β//3
β=35
35+75=110
α=110
Dobrze myślę?
22 mar 16:18
tim: To pierwsza możliwość. A są II.
22 mar 16:25
capitanpl: ok wielki dzięki za podpowiedzi
22 mar 16:28
tim: Znajdź jeszcze drugą możliwość^^
22 mar 16:30