Wyznacz dziedzinę funkcji
xx: Wyznacz dziedzinę funkcji:
Cześć, mam problem z tym zadaniem, nie wiem nawet jak się do tego zabrać:
f(x)=0,5x4√3−6x+1 +64xln(81 − 3−x−3) + log(5 − |x+2|)
proszę o pomoc, pozdrawiam.
8 gru 21:39
xx: Up
8 gru 22:08
xx: Up
8 gru 22:27
ICSP: po kolei wszystkie założenia wypisuj.
8 gru 22:32
ICSP: Up
8 gru 23:00
ICSP: Up
8 gru 23:00
ICSP: Up
8 gru 23:00
ICSP: wygrałem xD
8 gru 23:00
xx:
3(1 − x)(x + 1) ≤ 0
Po narysowaniu coś takiego mi wyszło:
x ∊ (−
∞,−1)U(1,
∞)
81 − 3
−x − 3 > 0
3
−x − 3 < 81
− x − 3 < 4
x > − 7
5 − |x + 2| > 0
|x + 2| < 5 czyli x ∊ (−7,3)
więc odp: (−7,−1) U (1,3)
ICSP możesz sprawdzić ?
8 gru 23:03
Godzio:
Domknij 1
8 gru 23:05
xx: Komputer mam zajęty i niestety i nie mogę napisać swojego rozwiązania, a z komórki trwało byto
wieczność, rozwiązanie podam za niedługo
8 gru 23:06
ICSP: Prawie dobrze. Spróbuj znaleźć błąd.
8 gru 23:08
ICSP: Godzio znowu ty xD
8 gru 23:08
Godzio:
Nudzi mi się
8 gru 23:08
xx: Nie wiem kto napisał rozwiązanie pod moim nickiem, ale wielkie dzięki. No chyba, że mam
rozdwojenie jaźni i ja to pisałem
8 gru 23:13
Godzio: Haha
8 gru 23:14
ICSP: To na pewno
Godzio
On lubi się podszywać po innych. Jeszcze specjalnie nie domknął przedziału i później napisał że
znalazł błąd. Jest bardzo przebiegły
8 gru 23:19
Godzio:
Łohoho, detektyw się znalazł

jakaś dobra dusza napisała rozwiązanie, tyle że że z błędem
8 gru 23:21
ICSP: styl rozwiązania wskazuje na ciebie

Przykro mi. Sąd uznał że jesteś winny.
8 gru 23:22
Godzio:
Kurde ! Starałem zmienić styl, ale nie wyszło
8 gru 23:24
xx: Hehe, od razu matematyka stała się zabawniejsza, dzięki za pomoc, pozdrawiam.
8 gru 23:25
Godzio:

i o to chodzi, nauka to ma być zabawa a nie obowiązek
8 gru 23:26
ICSP: Zostajesz skazany na prace społeczne a dokładniej zrobienie 20 zadań z rachunku wektorowego dla
ICSP
8 gru 23:26
Godzio:
Haha, daj jedno jakieś proste, jestem ciekaw czy jeszcze coś umiem
8 gru 23:27
ICSP: Wyznaczyć współrzędne wektora v(strzałka nad v) w podanej bazie B' pewnej przestrzeni liniowej
mając dane jego współrzędne w bazie B
1.[4;−3], B = {b1,b2} (nad b1 i b2 są strzałki) B' = {2b1 − b2, b1 + 2b2} (tutaj
również nad b1 i b2 są strzałki)
8 gru 23:29
Godzio:
Wynik (11,1)

Nie mam pojęcia jak to zrobić, najgorszy dział jaki mogli wymyśleć
8 gru 23:33
ICSP: mi wyszło
Trzeba poczekać aż przyjdzie
Eta i nam sprawdzi xD
8 gru 23:35
Godzio:
Ale ja na 100% źle, bo po prostu dałem b1 = 4, b2 = −3
8 gru 23:36
ICSP: to jakim cudem ci wyszło 1 xD
Już wiemy kto się podszywał xD
Zaraz pewnie napiszesz znowu że znalazłeś błąd
8 gru 23:39
Godzio: Zasypiam chyba
8 gru 23:39
ICSP: Ja też

Za chwilkę idę spać
8 gru 23:40
ICSP: Widzisz
Godziu
Nikt się nawet nie podejmie xD
9 gru 16:19
krystek: 
poczekajcie Chłopaki −dwa dni wolnego !
9 gru 16:25