WEKTORY
Kuba: Środkiem boku AC trójkąta ABC jest punkt Q(−2,3), a srodkiem boku BC jest punkt P(5,5), Widząc
że BQ=[−9,2], wyznacz:
A) współrzędne wierzchołków trójkąta ABC
B) długość boku AB
to trzeba zrobic jakos ze wzoru na srodek

?
8 gru 20:45
aaaaa: BQ − wektor. oznaczam punkt B(x,y)
BG= ( −2−x, 3−y) powinno byc w nawiasie kwadratowym
−2−x=−9
x=7
3−y=2
y=1
zatem B(7,1)
teraz C(x,y) P(5,5)−środek boku BC
0,5 ( x+7)=5
x=3
0,5(y+1)=5
y=9
punkt C(3,9)
A(x,y) Q(−2,3) Srodek boku AC
0,5(3+x)= − 2
x= − 7
0,5(9+y)= 3
y= − 3
A(− 7, − 3)
długość boku AB = pod pierwiastkiem (−7−7) kwadrat + (−3−1) kwadrat
AB=pierwiastek z 212
8 gru 20:59
Kuba: Wielkie dzieki za pomoc. A ze środków to tu nic sie nie robi czy mozna policzy jakos ze wzoru
na srodek
8 gru 21:02
krystek: Zrób rysunek i liczy sie to ze współrzędnych wektorów i ze wz na środek wektora(odcinka )
masz WektorBQ=[−9;2] B=(x
B,y
B) Q=(−2;3)
BQ=[−2−x
B, 3−y
B]
i teraz porównujesz odpowiednie współrzędne
−9=−2−x
B 2=3−y
B
x
B=9−2 a y
B=−2+3
x
B=7 y
B=1⇒B=(7;1)
Teraz liczysz C=(x
C;y
C)
| | xB+xC | | yB+yC | |
5= |
| 5= |
| podstaw i liczysz. I o to Tobie chodziło? |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 21:15
8 gru 21:18
Gustlik:

WEKTORY
Kuba: Środkiem boku AC trójkąta ABC jest punkt Q(−2,3), a srodkiem boku BC jest punkt P(5,5),
Widząc
że BQ
→=[−9,2], wyznacz:
A) współrzędne wierzchołków trójkąta ABC
B) długość boku AB
Liczę współrzędne wektora QP
→
QP
→=[5−(−2), 5−3]=[7, 2]
AB
→=2QP
→=2*[7, 2]=[14, 4] (tw. Talesa)
AB
→+BQ
→=AQ
→
AQ
→=[14, 4]+[−9, 2]=[5, 6]
AQ
→=Q−A, stąd A=Q−AQ
→
A=(−2, 3)−[5, 6]=(−7, −3)
AB
→=B−A, stąd AB
→+A=B
B=AB
→+A=[14, 4]+(−7, −3)=(7, 1)
C=(x, y)
| | 7+x | | 1+y | |
P=SBC=( |
| , |
| ), P=(5,5) |
| | 2 | | 2 | |
| 7+x | | 1+y | |
| =5 /*2, |
| =5 /*2 |
| 2 | | 2 | |
7+x=10, 1+y=10
x=3, y=9
C=(3, 9)
Odp:
A=(−7, −3)
B=(7, 1)
C=(3, 9)
8 gru 23:50