Pierwiastki wielomianu
Ania: Sprawdź czy x
1 = -1 jest pierwiastkiem wielomianu W
(x) =x
3 - 4x
2 + x + 6 jeśli
tak, to wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
Pomoocy
22 mar 15:07
Eta:
Witam! Aniu!
to proste zadanko!
sprawdzamy czy ; W(-1)=0 bo wówczas x = -1 jest pierwiastkiem W(x)
W(-1) = -1 - 4 - 1 +6 = 0
jaki wniosek ? x = -1 jest pierwiastkiem W(x)
więc W(x) jest podzielny przez dwumian ( x +1)
wykonujemy to dzielenie:
( x3 -4x2 +x +6 ) : ( x +1) = x2 - 5x +6
- x3 -x2
--------------
= - 5x2 +x
+5x2 +5x
--------------
= 6x +6
- 6x - 6
--------------
= =
zatem rozkład W(x) jest:
( x +1)(x2 - 5x +6) policz deltę dla wyrażenia w drugim nawiasie
i policz pozostałe pierwiastki
dasz już radę powodzenia!
22 mar 15:18