pomocy
HipHopFan:

pomoże ktoś? pytanie jak są połączone te oporniki?
błagam zlituj sie ktoś! i sorry za rysunek
8 gru 20:05
załamany :(: to mało mowi

przynajmniej mnie
8 gru 20:06
HipHopFan: ale czego brakuje?
8 gru 20:08
HipHopFan: o sorryy! tam brakuje kreski przy tym pierwszym od lewej co w srodku jest!
8 gru 20:09
Sławek:
Masz wyznaczyć rezystancję zastępczą?
8 gru 22:35
Sławek:
1) Te trzy najbardziej na prawo są połączone szeregowo.
Zastępujesz je jednym opornikiem (rezystancją zastępczą) o wartości będącej ich sumą.
Jeśli numerujesz od lewej góry po kolei to będzie R
z1 =.R
3+R
6+R
9
2) Ta rezystancja zastępcza będzie połączona równolegle z opornikiem czwartym od lewej.
Liczysz rezystancję (opór) zastępczy dla tych dwóch:
Powtarzasz te dwie czynności bo po uproszczeniu otrzymasz takie same połączenia jak wcześniej.
9 gru 21:36
kserofit: dzięki za pomoc

poradziłem sobie z tym ale może komuś sie to przyda

pozdro
11 gru 13:49
pomagacz:

R
39 = R
3 + R
6 + R
9
| | R5 * R39 | |
R59 = R5 || R39 = |
| |
| | R5 + R39 | |
R
28 = R
2 + R
59 + R
8
| | R4 * R28 | |
R48 = R4 || R28 = |
| |
| | R4 + R28 | |
R
W = R
1 + R
48 + R
7
11 gru 14:13