Martak: Narysuj wykres funkcji
y=-Ix2-4I-4
23 kwi 18:21
Sitta: 1. narysuj wykres funkcji f(x) = x2
2. Przesuń wykres o wektor [0, -4], czyli o 4 w dół. Miejsca zerowe x= -2, x=2.
Otrzymałeś wykres funkcji f(x)=x2-4.
3. Wszystko co jest poniżej osi OX odbij symetrycznie wzgl. OX. Otrzymasz wykres podobny
do litery W. Jest to wykres funkcji f(x) = |x2 -4|
4. Przed wartością bezwzgl. jest "-" więc musisz cały wykres odbić wzgl. osi OX .
Otrzymasz wykres podobny do litery M.
5. Ostatni etap, to należy cały wykres przesunąć o 4 w dół.
Myślę, że sobie poradzisz. W razie problemów pytaj.
23 kwi 18:55