halo pomocy
kaktusik: a) Jedna z przekątnych równoległoboku dzieli go na dwa trójkąty równoramienne. W każdym z tych
trójkątów kąt między ramionami ma miarę 50 stopni. Jakie miary mają kąty tego równoległoboku?
b) Udowodnij, że dwusieczne dowolnych dwóch sąsiednich kątów równoległoboku są prostopadłe.
Jak się do tego zabrać? Proszę o pomoc
8 gru 18:53
Mila: Skoro przekątna dzieli równoległobok na dwa trójkąy równoramienne, to w takim razie jest to
romb. Wykonaj rysunek.
Kąty mają miary 50, 50 130, 130
Przekatne rombu są prostopadłe, dziela się na połowy i są dwusiecznymi kątów.
10 gru 00:15
a to:

a to nie jest romb
10 gru 00:24
Gustlik:

ad b)
Oznaczmy sobie:
|<A|=α, |<B|=β, |<E|=γ
E − punkt przecięcia dwusiecznych
Z własności równoległoboku wiadomo, że α+β=180
o (kąt do niego przyległy jest kątem
odpowiadającym dla kąta α)
Z ΔABE wiadomo, że α'+β'+γ=180
o
| | α | | β | | α+β | | 180o | |
ale α'+β'= |
| + |
| = |
| = |
| =90o |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli γ=180
o−(α'+β')=180
o−90
o=90
o
ΔABE jest prostokątny, zatem dwusieczne katów α i β są jego przyprostokatnymi, czyli są
prostopadłe.
c.n.d.
10 gru 01:23