1
∫ exdx
0
| xi−1 − xi | 1 | |||
wybrałam ξi = | oraz Δxi = | |||
| 2 | n |
| 1 | ||
lim ∑ | e2i−12 | |
| n |
| 1 | ||
∫10 ex dx = limn→∞ | ∑n−1i=0ei/n = | |
| n |
| 1 | en/n−1 | ||
=limn→∞ | = | ||
| n | e1/n−1 |
| 1 | e−1 | ||
=limn→∞ | = | ||
| n | e1/n−1 |
| 1 | ||
oznaczamy k= | ||
| n |
| k | ||
=(e−1)limk→0 | = e − 1 | |
| ek−1 |
| xi−1+xi | ||
Twój wybór (powinno wprawdzie być ξi = | ) też doprowadziłby do wyniku, trzeba | |
| 2 |
| 2i−1 | ||
w wykładniku masz źle: powinno być | (brakowało n) | |
| 2n |